Školskí odborári začnú štrajkovať 26. novembra

19.11.2012 Bratislava

Bratislava 19. novembra (TASR) - Keďže ministri školstva a financií nedali na dnešnom rokovaní v Prezidentskom paláci odborárom garancie na splnenie ich požiadaviek, štrajkový výbor dnes na zasadnutí potvrdil začiatok štrajku na deň 26. novembra. Odborári o tom informovali vo svojom stanovisku.

"Ponuka vlády SR nie je pre zväz akceptovateľná, preto štrajkový výbor zväzu potvrdil začiatok štrajku na deň 26. 11. 2012. Tento stav môžu zvrátiť ďalšie rokovania, ktoré budú pokračovať ešte tento týždeň," napísal vo svojom rozhodnutí štrajkový výbor odborového zväzu.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) po dnešnom kontrolnom dni na ministerstve školstva vyhlásil, že s odborármi chcú rokovať do poslednej minúty. Zároveň však povedal, že štát nemá na viac ako na päťpercentné zvýšenie platov. Ponúknuté zvýšenie platov označil za dobrý kompromis.

Líder odborového zväzu Pavel Ondek dnes vyhlásil, že odborári trvajú na požiadavke zvýšiť platy v budúcom roku aspoň o desať percent pre všetkých zamestnancov v regionálnom a vysokom školstve. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) povedal, že každá strana má svoj návrh. Konkretizovať ich však nechcel. Dodal, že s odborármi majú odlišné údaje, ktoré si potrebujú tento týždeň vyjasniť.
 

Vyberte región